Misterele dacilor din peştera Polovraci

Pestera Polovragi este considerata, pe buna dreptate, de catre cercetatorii in domeniul fenomenelor paranormale ca fiind, “Triunghiul Bermudelor din Oltenia”, datorita fenomenelor ce au loc, atat in preajma pesterii, dar mai ales in interior. Aceasta pestera este considerata a fi, “Pestera lui Zamolxe”, considerat a fi un loc de intalnire al conducatorilor daci din acea vreme, unde hotarau soarta geto-dacilor.

Pe malul Oltetului, intr-o ambianta de vis, in mijlocul naturii ne priveste ochiul negru al unei pesteri in care a fiintat odinioara insusi Zamolxis, Zeul-Om atat de iubit de daci. Numita printre altele, pestera lui Zamolxis, Pestera lui Pahomie sau Pestera Polovragi, formatiunea carstica din muntii Olteniei ascunde taine nebanuite.Profesorul Nicolae Simionescu dezvaluie o parte din denumirea de Polovragi, sugerand ca se trage din existenta unei campii Poleo unde se adunau vracii si initiatii dacilor. Ermitii daci erau capabili sa vindece toate bolile vremurilor cu ajutorul plantei magice numita Polovraga, planta disparuta in zilele noastre. Polovragi este, de asemenea, pestera descrisa de Mihai Eminescu in poemul Memento mori.

Conform legendelor, Zamolxis era detinator al unor puteri uluitoare, fiind capabil sa-si schimbe dupa dorinta infa tisarea din tanar in batran. Prin pestera Polovragi, zeul suprem al geto-dacilor intra in adancuri pentru a iesi peste munti la cetatea Sarmizegetusei. Cand speologii au cercetat pestera in premiera, acum circa 100 de ani, au fost uluiti sa descopere urme de picioare umane incaltate, vechi de 2.000 de ani, fara indoiala urme de daci.

Zvonurile despre comorile dacice ascunse in Polovragi au atras sumedenie de rauvoitori si aventurieri lacomi. Toti acestia au avut parte de morti tragice in incercarile lor nesabuite de a tulbura linistea locului. Se spune ca blestemul lui Zamolxis inca vegheaza locul. Stau marturie zecile de cazuri, povestite in popor, despre ciobani carora le-au disparut oile, vacari care au ramas fara vacile din fata ochilor, nuntasi carora le disparea de pe mese bautura si mancarea – lasandu-i muti de spaima si bolnavi de nebunie.

Entuziastii fenomenelor paranormale numesc zona Triunghiul Bermudelor din Oltenia”. O intamp lare demna de retinut este acea care vizeaza cunoscutul obicei al lui Tudor Valdimirescu de a reveni pentru rugaciune in preajma zidurilor Manastirii Polovragi. O iscalitura a sa ramasa in manastire se adauga variantei neoficiale in care o sosie a sa ar fi fost ucisa de eteristi, pe cand Domnul Tudor, un initiat al vremii, a ramasa in manastire pentru a trai deghizat in calugar pana la sfarsitul vietii.

Citeşte şi :   Secretele cosonilor

Publicatia Observator.TV a expus mai amanuntit anumite aspecte ale acestei pesteri paranormale:

“Pe malului Oltetului sta mândră Peştera “Zeului-Om, atât de iubit de daci”! Numită şi Pahomie sau Polovragi, formaţiunea carstică ascunde taine nebănuite. Conform cercetătorilor, aici se adunau vracii şi iniţiaţii dacilor, aceştia fiind capabili să vindece toate bolile vremii cu ajutorul unei plante magice numite Polovraga.

Dar cine era Zamolxis? Conform legendelor, acesta deţinea puteri magince, fiind capabil să îşi schimbe înfăţişarea din tânăr în bătrân. Peştera era folosită de către zeu pentru a intra în adâncuri. În urmă cu peste 100 de ani, s-a descoperit un tunel care pleca din Polovragi şi avea ieşire în cetatea Sarmizegetusei. Aici, s-au găsit urme de picior încălţate, vechi de mii de ani, motiv pentru care se crede că Zamolxis era cel care folosea tunelul de piatră.

Un alt mister al celebrei formaţiuni sunt comorile dacice ascunse aici! Acestea au atras numeroşi aventurieri lacomi, însă toţi au murit tragic. Se spune că blestemul lui Zamolxis încă veghează locul. Stau mărturie zecile de cazuri, povestite în popor, despre ciobani cărora le-au dispărut oile, văcari care au rămas fără vacile din faţa ochilor, nuntaşi cărora le dispăreau de pe mese băutura şi mâncarea – lăsându-i muţi de spaimă şi bolnavi de nebunie. Acesta este motivul pentru care persoanele care studiază fenomenele paranormale au numit zona “Triunghiul Bermudelor din Oltenia”.”

“De-a lungul timpului, diverse legende s-au țesut în jurul acestei peșteri în care se adăpostea marele Zamolxis. Conducătorul dacilor, se sune că avea puteri impresionante și putea să-și schimbe înfățișarea din tânăr în bătrân ori de câte ori dorea. Tronul lui Zamolxis se află și astăzi în Peștera Polovragi și este locul cel mai sacru, încărcat cu diverse energii, din toată peștera. Numeroși turiști au spus că în momentul în care s-au apropiat de de piatră pe care obișnuia să se odihnească zeul dacilor sunt cuprinși de diferite sentimente sau gânduri stranii. Aceasta este dovadă certă că locul poartă și în ziua de astăzi energia unui personaj comparabil cu un zeu.

Misterul dacilor !

Peștera Polovragi a fost descoperită acum circa 100 de ani și are o dimensiune de peste 10 kilometrii. Speologii sunt de părere că este mult mai lungă decât se cunoaște în prezent, dar din diverse motive ea nu a putut să fie explorată. De asemenea, se mai zvonește că aurul dacilor este ascuns undeva la capătul peșterii, fapt pentru care numeroși căutători de comori încearcă să-și satisfacă lăcomia căutând prin diverse metode neortodoxe tezaurul dacic. Poate că din acest motiv Peștera Polovragi este deschisă publicului doar parțial. Până să se apeleze la aceste limitări au existat diverși căutători de comori care au avut acces pana în adâncurile peșterii, dar toți au avut arte de morți tragice. Blestemul lui Zamolxis a fost aruncat peste întreaga peșteră și doar cei lacomi sunt pedepsiți fără drept de apel.

Citeşte şi :   Istoria furată a geto-dacilor

Se mai spune că diverși ţărani care și-au adăpostiţi vacile și oile în peșteră s-au trezit fără niciun animal, iar sănătatea lor mintală a avut de suferit. Pe lângă aceste fenomene inexplicabile și altele se mai petrec în misterioasa peșteră. Diverse lumini, apărute din neant, luminează coridoarele întunecate ale peșterii, dar când cineva se apropie de ele dispar pur și simplu. O alta curiozitate o reprezintă pielea de leopard de pe pereţi. Aceste formaţiuni se întâlnesc doar în această peşteră.

Peștera Polovragi !

O altă poveste incredibilă se referă la fătul că Zamolxis avea mai multe pasaje secrete prin care ajungea din peșteră direct la Sarmisegetusa sau chiar la cetatea dacică de deasupra muntelui. Aceste pasaje nu au fost niciodată descoperite și au rămas la nivel de legendă. Când speologii au cercetat peştera în premieră, acum circa 100 de ani, au fost uluiţi să descopere urme de picioare umane încălţate, vechi de 2.000 de ani.

Este posibil ca aceste urme să fie lăsate de daci în condițiile în care temperatura din peșteră este de doar 9 grade și este constantă indiferent de anotimp? Nimeni nu poate răspunde la această întrebare așa cum nu se poate răspunde nici la celelalte întrebări când vine vorba despre misterioșii noştri strămoși.”

“Ştiaţi că peştera Polovragi face parte din locurile misterioase din România? Deşi la o primă vedere este o peşteră care nu pare că iese în evidenţă cu ceva anume. Asta până când să aflaţi de fapt care este misterul legat de Peştera Polovragi. Noi am avut ocazia să mergem să o vizităm în septembrie 2011 și chiar am rămas impresionați de poveștile legate de ea. Și nu numai de povești…

Judeţul Gorj este zona în care veţi găsi această peşteră, pe malul stâng al Oltețului, la o altitudine nu foarte mare, de 670 m. În apropiere se poate vizita şi Mănăstirea Polovragi, construită prin anul 1505, obiectiv vizitat tot în acea zi.

Citeşte şi :   Misterioasele tablite cerate gasite la Rosia Montana. Limba latina se vorbea pe teritoriul Romaniei acum 3500 de ani ?

Peştera Polovragi este una dintre cele mai mari peşteri de la noi din ţară, având o suprafaţă de mai bine de 9 km. Printre misterele legate de ea se număra coridoare secrete, spaţii de rugăciune şi ritualuri, datini precreştine, semnificaţii misterioase ale numelui şi multe altele.

Astfel aflăm de la unii cercetători că numele de „Polovragi” vine de la „Poleo”, o câmpie unde se adunau vracii daci pe vremuri.
Altă explicaţie este legată de o plantă numită „polovraga”, ce se spune că avea proprietăţi terapeutice şi era folosită tot de vechii daci. Astăzi nu se mai găseşte. Oare peştera se numeşte întâmplător aşa? Ce ştiau dacii atunci şi noi nu ştim astăzi?

Poate numele cel mai des legat de această peşteră şi misterele pe care le ascunde este cel al lui Zamolxe, zeul suprem al dacilor. Se spune că Peştera Polovragi a fost lăcaşul zeului, care avea acces la cetatea Sarmizegetusa prin nişte coridoare secrete de sub peşteră. Aici s-au descoperit şi urme de picioare, care după analiza solului s-au dovedit a fi vechi de acum 2.000 de ani. Să fie urme de daci sau poate chiar ale lui Zamolxe?

Dintre galeriile cele mai cunoscute din peşteră amintim cea unde domneşte Scaunul lui Zamolxe, unde vizitatorii spun că simt o neobişnuită stare de linişte şi de pace. Tot aici există şi un izvor, denumit „Izvorul Speranţelor” care nu îşi modifică debitul în niciun anotimp, fie el rece sau cald, umed sau secetos. Urma lăsată de curgerea apei i-a făcut pe unii să o identifice cu chipul Fecioarei Maria.

Ca în orice situaţie în care se vorbeşte despre mistere şi legende ale vechilor daci, zvonul că în Peştera Polovragi se găsesc comori ascunse i-a făcut pe cei mai curajoşi să îndrăznească să le caute în adâncurile peşterii. Mulţi dintre ei nu s-au mai întors, spre surprinderea celor ce ştiau unde plecaseră. Implicit s-a răspândit ideea de blestem dat de Zamolxe pentru a proteja acest loc şi ceea ce el ascunde, având o încărcătură religioasă şi misterioasă ce încă nu s-a putut explica.

Chiar şi în apropierea peşterii se pare că funcţionează acest blestem, deoarece au fost înregistrate o mulţime de cazuri în care mâncarea dispărea subit de pe mese, animalele din curţi la fel, atrăgând spaimă şi nebunie asupra localnicilor ce se încumeta să cerceteze acest meleag cu gând rău.”

Related Post

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *