Explicaţiile celor mai faimoase nume ale dacilor.

Numele cele mai faimoase din istoria geto-dacilor au stârnit controverse. Istorici şi lingvişti au oferit numeroase explicaţii pentru semnificaţia unor toponime ca Zamolxis, Decebal ori Gebeleizis.

Gebeleizis, Zamolxis, Decebal, Deceneu, Sarmizegetusa, Burebista şi Kogaion sunt numele proprii care au stârnit cele mai multe controverse şi interpretări.

Zamolxis – zeul moş

Zamolxis a rămas în istorie ca una mare divintate a dacilor. Unii autori antici (Porphyr) au susţinut că Zamolxis a fost discipol al înţeleptului Pitagora, iar numele său îi fusese dat astfel pentru că la naştere fusese înfăşurat într-o blană de urs, numită de traci zalmos. Alţi cercetători au dedus, pe baza etimologiei cuvântului Zamolxis, că acesta ar fi fost un zeu-urs sau un zeu get aşezat printre urşii adormiţi. Mircea Eliade susţinea că numele zeului dac venea din frigianul zalmos care însemna lup, iar istoricul Nicolae Densuşianu susţinea că numele însemna „zeul-moş”.

Decebal – cel curajos

Cel mai celebru rege al Daciei şi-a primit numele Decebal ca recunoaştere a calităţilor sale. Decebal înseamnă „cel curajos” sau „cel puternic”, potrivit istoricilor. Regele dac s-ar fi numit Diurpaneus înainte ca faima cucerită în războaiele de la Tapae să îi aducă acest supranume. În anul 87, romanii au trecut Dunărea, dar au fost opriţi la Tapae, în urma unei ambuscade plănuite de Decebal. Istoricii susţin că aproape toţi soldaţii din Legiunea a V-a Aludae au fost ucişi, împreună cu generalul lor Cornelius Fuscus. Inscripţia Decebal este menţionată pe un vas de lut de mărime impresionantă, ale cărei rămăşiţeu au fost descoperite în Sarmizegetusa Regia. Vasul, probabil unul de cult, a fost ştanţat cu inscripţiile Decebalvs Per Scorilo, scrise cu litere latine

Citeşte şi :   Misterioasele tablite cerate gasite la Rosia Montana. Limba latina se vorbea pe teritoriul Romaniei acum 3500 de ani ?

Sarmizegetusa Regia – cetatea de pe stâncă

Numele Sarmizegetusa, atribuit capitalei Regatului Dac, a apărut în inscripţiile antice şi la autorii antici sub diferite forme Zarmizeghéthousa, Sarmireg, Sarmizge, Zarmitz, Sarmazege, Sarmizege. Potrivit istoricilor, toponimul este compus din două părţi zermi (stâncă, înălţime) şi zeget (palisadă, cetate) şi ar însemna „cetatea de pe stâncă”, „Cetatea înaltă”, „Cetate de palisade”. Istoricul Vasile Pârvan arăta că numele aşezării indica sacralitatea acesteia şi faptul că Sarmizegetusa era o cetate a regilor.

Gebeleizis – zeul furtunilor

Gebeleizis sau Nebelizis ar fi fost zeul suprem al geţilor, indicat de autorul antic Herodot, în urmă cu două milenii şi jumătate. Ion Horaţiu Crişan susţinea că numele Gebeleizis (Nebeleizis) ar însemna zeul cerului furtunos. „Când tună şi fulgeră, geţii trag cu săgeţile înspre cer şi ameninţă zeul, deoarece cred că acolo sus nu este alt zeu decât al lor”, relata Herodot. Potrivit unor cercetători, Zamolxis şi Gebeleizis erau unul şi acelaşi zeu, afirmaţie contrazisă de Eliade. „Gebeleizis este un zeu al furtunii sau mai degrabă un vechi zeu al cerului, patronul clasei aristocrate şi militare, iar Zamolxis era zeul Misterelor, maestrul iniţierii, care conferă imortalitatea”, scria Mircea Eliade.

Burebista

Burebista (Burebistas sau Boirebistas, după Strabon, şi Buruista după Iordanes), a rămas în istorie drept cel mai impunător rege al dacilor, cel care a reuşit să unească sub stăpânirea sa triburile aflate în conflict şi să aducă Dacia în culmea puterii militare. Totuşi, nu se ştie cum arăta Buerbista, iar informaţiile din vremea sa, despre ele sunt puţine. Printre ele se numără scrierile lui Strabon şi Iordanes şi o inscripţie din oraşul grecesc Dionysopolis . „Şi în timpul din urmă regele Burebista ajungând cel dintâi şi cel mai mare din regii din Tracia şi stăpânind tot teritoriul de dincoace de fluviu (Dunărea) şi de dincolo”, menţiona inscripţia.

Citeşte şi :   Mistere din istoria dacilor

Kogaionon – muntele sfânt Kogaion (Kogaionon) era considerat muntele sfnt al geţilor şi locul unde a trăit Zamolxis. „Muntele a fost socotit sfânt şi s-a numit aşa. I se zicea Kogaionon şi la fel a fost şi numele râului care curgea pe lângă el”, relata geograful antic Strabon. Izvorul lui era, de asemenea, considerat sacru. Toponimul Kogaionon provine din limba greacă, (Kō-gáy-yo-non sau Kō-ghē-o-non), iar Kogaion, menţionat de autorii moderni ar fi forma sa eronată.

Deceneu

Deceneu a fost una dintre cele mai cunoscute personalităţi din vremea regatului dac. A fost preot, astronom şi sfătuitor al regelui Buerbista, iar după moartea acestuia i-a urmat la domnie. Istoricii din Antichitate susţin că Deceneu a fost unul dintre reformatorii societăţii dacilor şi că i-ar fi convins pe aceştia să trăiască fără vin. A fost menţionat sub numele Dicineus sau Dekaineos.

 

Related Post

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 thoughts on “Explicaţiile celor mai faimoase nume ale dacilor.”

 1. manualele de istorie ar trebui să fie pline de aceste informaţii extraordinare, care ne dau cinste nouă, urmaşilor,,,
  ar trebui să apară mai multe cărţi de literatură, mai ales pentru COPII, cu poveşti în care se relatează ceea ce citim aicea…

 2. DECEBAL puterea a Zece Balauri (Ostile lui Decebal purtau in Balauri cu cap de lup), Baal era si titlu de zeu in lumea antica, ZECE BALUS = Face cat ZECE ZEI BAAL B=V >> ZECE VALURI – denotand vitejie, Nu era de ici de colo sa castigi batalii impotriva Imperiului Roman (101-102)
  DIURPANEUS – poate fii PAN (DJUR in GOTICA inseamna ANIMAL – Stramosii nostrii comunicau cu animalele – PAN este Zeul Naturii si Fertilitatii.

  ZALMOXES > X = SH CH > Zaul Moch/ZaulMos –
  ZAMOLXIS > STRAMOSUL, ZAUA MOSILOR – lantul de zale stramosesti. De unde si traditiile Mosii de Iarna si Mosii de Vara.
  MOSUL nostru adoptat de hebrews ca MOSHE – insa noi avem fru-MOS, si fru-MOASA, dupa ce trece frumusetea ramane MOS si MOASA – inteleptii satului si Moasa care moseste mamele la nastere – deci MOSUL este GET, get beget, Stramosul nostru, MOSTENIREA noastra din din Mosi StraMosi.

  MOLXE = MOISE ??
  Zamolxis sustine si el cã a intrat în
  legãturi cu zeita Hestia, iar la iudei Moise
  cu divinitatea cãreia îi spune
  Iahve…”(„Biblioteca istorica” 1.94.2.)
  Amandoi au introdus cifra 10 in filozofia „poporului sau”
  Moise Cele 10 porunci si Zamolxe se zice ca ar fi fost initiat de Pitagora in tainele celor 10 cifre in formatia unui „tetraktys”

  KOGAION – KOGA ION – Riul Cogaeonus si Caucoensis (Caucasiens) in Ceahlau. (Caucasiens) Caucasieni Originali din Carpati. Si cultura CUCUTENI la doar 100km langa Ceahlau. Cucutenii s-au cocotat pe munte sa observe unde se ascunde soarele la asfintit.
  Cautati pe Google imagini/foto „localizare-kogaion” si apare harta cu numele Cogaeonus si Caucoensis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *