Ciudăţeniile vieţii de familie a geto-dacilor

Geto-dacii îşi luau nevestele de la târguri, iar când decedau, cele mai iubitoare dintre soţii erau omorâte şi-i însoţeau pe bărbaţi în mormânt. Un bărbat putea să aibă de la 1 la 30 de soţii, în funcţie de starea materială. Adulterul, în schimb, era pedepsit cu moartea.

Consideraţi barbari de către greci sau alte popoare, geto-dacii aveau reguli destul de clare, inclusiv când vine vorba despre viaţa de familie. Potrivit istoricilor, geto-dacii aveau între una şi 30 de soţii, în funcţie de starea materială. „Fiecare se căsătoreşte cu trei sau patru femei. Sunt unii care au treizeci de soţii. Au legături trupeşti cu numeroase femei şi se unesc cu ele pe rând”, descria viaţa de familie a geto-dacilor Heraclit din Efes, citat de Cornel Bîrsan în „Doamne şi Domniţe, Jupâniţe şi Amante ale Domnitorilor Români”.

Cronicarul din secolul al III-lea Solinus adaugă despre poligamia geto-dacilor faptul că bărbaţii se fălesc cu numărul femeilor şi consideră o cinste să aibă mai multe soţii. Soţiile erau cumpărate de la familiile lor, fie direct din casă, fie de la târgul special amenajate cu acest scop. Deşi pare greu de crezut şi femeile puteau să îşi cumpere soţii tot de la târguri.

Cele mai frumoase şi cele considerate cinstite primeau preţul cel mai mare la aceste târguri. Heraclit menţionează şi dreptul femeii de a-şi părăsi bărbatul dacă era nemulţumită de acesta. Femeia în cauză se putea întoarce acasă, la părinţi, cu zestre cu tot.

Geto-dacii făceau mulţi copii, cu toate soţiile, scopul fiind asigurarea puterii şi trăiniciei familiei şi în special a clanului din care făceau parte. Istoricii spun că viaţa în cadrul familiei nu era uşoară pentru femei, care se ocupau de creşterea copiilor şi de bunul mers al gospodăriei:

Citeşte şi :   Interesantul mod in care dacii prindeau pesti de mari dimensiuni

„Femeia spală şi serveşte pe bărbatul cu care a trăit. Cele mai multe, după împreunare, se culcă pe pământ”, preciza Heraclit din Pont. Herodot vorbeşte şi despre gradul mare de libertate pe care le au fetele geto-dacilor. Acestea au voie, înainte de căsătorie, să aibă relaţii sexuale cu bărbaţii care le plac. În schimb, odată căsătorite, femeile trebuiau să rămână fidele bărbaţilor. Adulterul era predepsit cu moartea.

Cea mai iubitoare soţie era îngropată alături de bărbat

Cel mai ciudat pare însă să fie ritualul de înmormântare. Când un bărbat geto-dac murea, cea mai iubitoare dintre soţii era omorâtă şi înmormântat alături de acesta. Femeile erau înjunghiate de una dintre cele mai apropiate rude deasupra trupului neînsufleţit al bărbatului. Ulterior, cei doi erau înmormântaţi împreună. Apropiaţii bărbatului trebuie să identifice soţia pe care decedatul a iubit-o cel mai mult pentru ca aceasta să fie sacrificată. Se pare că femeile geto-dace îşi doreau să fie omorâte şi îngropate împreună cu bărbatul lor.

adevarul.ro

Related Post

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *